Skip til primært indhold

Er kroniske smerter farlige?

Du behøver ikke gå alene med bekymring om dine smerter.

Skrevet af: Læge Trine L. Albertsen og Fysioterapeut Henrik Bjarke Vægter

<

Det er helt normalt at være nervøs for, om de kroniske smerter, du oplever, kan være farlige. Det er smertens funktion. At advare os om at kroppen er i fare. Ved akut smerte er det en vigtig funktion. Men ved kroniske smerter kan det medføre unødvendig nervøsitet og bekymringstanker.

Nervøsiteten, for om smerterne kan være farlige, kredser ofte om forskellige tanker:

Alvorlig sygdom:

Mange mennesker, der har smerter gennem længere tid, er i perioder bange for, om smerterne skyldes en alvorlig livstruende sygdom som fx kræft eller blodpropper.

Skader i kroppen:

Det er heller ikke ualmindeligt at være nervøs for, om smerterne er ensbetydende med skader i kroppen, som fx en ny diskusprolaps i ryggen eller skader på nerver.

Krop under nedbrud:

Det er også helt almindeligt at være nervøs for, om smerterne bliver værre med tiden, eller om man ender med at sidde i kørestol på grund af smerterne.

Konsekvenser af smerterne:

Selvom kroniske smerter i sig selv meget sjældent er farlige, kan mange være bekymrede for, at de ændringer, smerterne har medført i ens livsstil, kan have en betydning for helbredet mere generelt.

Sådanne tanker behøver du ikke at gå alene med.

Det kan du gøre

  • Anerkende, at det er helt almindeligt at få disse tanker
  • Læse i rubrikken ”Smerteeksperterne ved” om emnerne
  • Spørge dine behandlere direkte, hvis der er noget, du er bange for. Det kan hjælpe dig til at få en bedre forståelse af sammenhængen mellem dine smerter og din krop
  • Blive bevidst om, hvilken indflydelse smerter har på dine tanker
  • Minde dig selv om, at det ikke er ualmindeligt at opleve perioder, hvor smerterne bliver værre, og at der i de fleste tilfælde også kommer en periode, hvor smerterne igen bliver bedre.

  Det ved smerteeksperterne

Alvorlig sygdom:

HELDIGVIS ved vi i dag, at det er utroligt sjældent, at kroniske smerter skyldes kræft eller anden alvorlig sygdom.

Skader i kroppen:

Vi VED i dag, at der er begrænset sammenhæng mellem de forandringer eller skader i kroppen (som fx slidgigt og diskusprolapser), man kan påvise og oplevelsen af smerter. Sammenhængen mellem forandringerne i kroppen og smerter bliver dårligere, som smerterne varer ved. Vi ved også, at mange af de forandringer der kan give smerter, kan ses på skanningsbilleder hos mennesker uden smerter.

Krop under nedbrud:

Det er meget almindeligt, at intensiteten af smerterne svinger op og ned. Nogle gange kan smerterne faktisk forværres, når man er nervøs eller bange for, om smerterne er farlige. Vi ved i dag, at både stress, nervøsitet og tanker om smerterne kan gøre smerterne værre. Smerteforværring behøver altså ikke betyde, at kroppen bryder sammen.

Konsekvenser af smerterne:

Forskningen har vist, at for nogle mennesker kan kroniske smerter føre til et nedsat fysisk aktivitetsniveau, et højere bmi og et større forbrug af tobak og alkohol. Disse faktorer ser alle sammen ud til at kunne påvirke helbredet og dødeligheden. Derfor anbefaler man, at mennesker med kroniske smerter holder sig aktive.

?¿ Spørgsmål og svar

Det er ikke ualmindeligt, at bevægelse og motion kan medføre smerter eller en opblussen i de kroniske smerter. For mange vil smerteforværringen, i forbindelse med bevægelse og motion, aftage efterhånden, som kroppen vænner sig mere til det. Mange undersøgelser har desuden vist, at bevægelse og motion kan lindre smerterne hos nogle mennesker med kroniske smerter.

Nogle gange kan det være hensigtsmæssigt at blive undersøgt hos en læge eller en fysioterapeut, hvis der er opstået nye smerter. Særligt hvis der også er andre symptomer som fx nedsat kraft, skal du reagere.
Hvis det er dine gamle kendte smerter, der ”larmer” lidt mere, kan det være en god ide at se tiden an.

Håbet om at endnu en undersøgelse kan finde frem til årsagen, og en løsning på smerterne er meget almindelig. Men i mange tilfælde er årsagen usikker, og de mange forskellige svar kan medføre mere forvirring, angst og frygt. Tag hellere en snak med din læge om din utryghed.

Kroniske smerter er ikke en tilstand, hvor det nødvendigvis er en god ide at søge informationer på nettet. Vi foreslår, at du i stedet snakker med nogen, der har viden om kroniske smerter.

  Andre deler deres erfaringer

 

"Jeg spurgte behandlerne i Smertecenteret direkte, om mine smerter skyldtes en alvorlig sygdom eller en tiltagende skade i min krop. De lyttede til mig, og deres forklaring har givet mig en bedre forståelse af sammenhængen mellem mine smerter og min krop. Jeg har fået mere tillid til den."

APPFWU01V