Akutte smerter
En livsnødvendig røgalarm.
Skrevet af: Læge Gitte Handberg
Alle mennesker har oplevet akutte smerter. Vi slår os, brænder fingrene eller får tandpine. Smerterne er et vigtigt signal om, at noget er galt som vi skal handle på, for at begrænse skaderne.
Akutte smerter kan beskrives som en røgalarm, noget vi skal handle på. Når du klemmer din finger, løber der elektriske signaler langs nerven i armen ind til rygmarven og videre op til hjernen med besked om, at der er fare på færde.
Så snart rygmarven registrerer faresignalerne, udsender den en refleks, der gør, at du trækker hånden til dig. Når faresignalet når hjernen, bearbejder hjernen oplysningerne. Nu oplever du smerte, og smerten hjælper dig med at ændre adfærd og aktivt at begrænse skaderne.
TIPS!
Næste gang du klemmer fingeren og
oplever en akut smerte, prøv da at lægge
mærke til, at du rent faktisk trækker
hånden til dig, før du registrerer den
dybe, dunkende smerte.
Akutte smerter kan vare fra få sekunder til flere uger og kan opstå både efter mindre skader og efter større skader og operationer. Selv stærke akutte smerter tager oftest af igen. Smerterne opleves gradvist svagere i takt med, at kroppens egne forsvarssystemer begrænser skadens omfang. Du kan altså med rette forvente, at dine akutte smerter ophører igen.
Det ved smerteeksperterne
At kunne opleve smerter er vigtigt for din overlevelse. Akutte smerter medvirker til, at vi kan bevare vores sundhed og helbred gennem hele livet.
På verdensplan fødes ganske få mennesker, der slet ikke oplever smerte, selv efter større skade på kroppen. De bliver ikke ret gamle, men dør som børn eller unge mennesker af de sygdomme og skader, de ikke bliver gjort opmærksomme på.
?¿ Spørgsmål og svar
Nej, det er ikke sandsynligt, at der er noget galt, som ikke er opdaget. Det er velkendt, at der ikke er nogen god sammenhæng mellem skadens omfang, og hvor ondt det gør, og heller ikke hvor længe smerten varer ved. En lille skade kan gøre meget ondt længe, og en stor skade kan let og hurtigt overstås. Det er noget, som kan forvirre os alle. Chancen for at smerten forsvinder helt indenfor de næste uger, eller få måneder, er heldigvis meget stor.
Det er rigtigt, at der er forskel på smertetærsklen, men du skal nok mærke, når det gør ondt.