Skip til primært indhold

Om vanedannende medicin

Medicin der giver afhængighed, kalder vi vanedannende.

Skrevet af: Læge Gitte Handberg

Mange af de mennesker vi møder, der får medicin for deres kroniske smerter, er bekymrede for at blive afhængige af deres medicin. Det er en forståelig bekymring, der er vigtig at have med i sine overvejelser, inden man begynder på vanedannende medicin.

Morfinstoffer, beroligende medicin og sovemedicin er vanedannende stoffer. De fleste der bruger disse præparater i mere end nogle få uger bliver fysisk afhængige. Det betyder, at du kan få abstinenser, når du stopper med behandlingen. Det betyder ikke, at du er blevet narkoman, men blot at kroppen reagerer fysisk på, at den ikke får det medicin, den er vant til at få.

De typer af medicin vi anser for vanedannende er:

  • Morfin og morfinlignende stoffer (fx Tramadol, Oxycontin, Contalgin)
  • Beroligende medicin (fx Diazepam, Rivotril, Oxabenz)
  • Sovemedicin (fx Stilnoct, Imovane, Imozop)

 

Når vi taler om afhængighed af medicin, er det vigtigt, at vi skelner mellem fysisk og psykisk afhængighed.

Fysisk afhængighed:

Hvis du gennem uger eller måneder har fået fx morfin, vil din krop fysisk være vænnet til at få medicinen.

De fleste vil derfor opleve abstinenser, hvis de glemmer at tage medicinen eller forsøger at trappe ud af medicinen. Det er værst, hvis du stopper behandlingen hurtigt, men selv hvis du trapper langsomt ned, kan du opleve ubehag i form af øgede smerter, uro og dårlig nattesøvn.

Psykisk afhængighed:

Det er heldigvis langt de færreste, der udvikler psykisk afhængighed af vanedannende medicin, og når det sker, skyldes det forstyrrelser i det, vi kender som belønningssystemet-i-hjernen.

Psykisk afhængighed viser sig typisk som en stærk trang til at tage mere medicin end aftalt med lægen, og en manglende evne til at styre forbruget. Konsekvensen er, at personen, der er blevet afhængig, bruger meget tid og mange kræfter på at skaffe sig ekstra medicin.

Psykisk afhængighed er en alvorlig tilstand, som nedsætter livskvaliteten og kræver ofte specialiseret behandling.

 

I videoen her kan du høre lægen Lene og sygeplejersken Nina fortælle om fysisk og psykisk afhængighed ved morfin.

Videooptagelse fra 2021.

Ud af vanedannende medicin

Hvis du overvejer at trappe ud af din vanedannende medicin, vil typen af afhængighed spille en rolle for, hvordan du skal gribe det an. Det er altid en god ide at tale med din læge om, hvordan du skal gøre, og hvad du kan forvente.

Ved fysisk afhængighed vil du ofte opleve abstinenssymptomer, men som regel ikke værre end at det er til at holde ud med den rette viden og støtte. Ubehaget vil for morfin forsvinde i løbet af få dage eller få uger.  For de andre stoffer kan det variere noget mere.

Er du psykisk afhængig, kan det være vanskeligere at trappe ud af din medicin, og det kan være nødvendigt at få støtte af eksperter f.eks. et misbrugscenter.

  Det ved smerteeksperterne

Langt de fleste mennesker bliver fysisk tilvænnet af morfin. Selv efter få timers behandling med morfin under en operation vil mange opleve abstinenser.

Abstinenser er en fysisk reaktion fra kroppen på, at den ikke får det, den er vant til. Abstinenser er ubehagelige, men ikke farlige, så længe medicinen trappes ned i det rette tempo.

Typiske abstinenssymptomer er:

Morfin: Uro, gaben, tåre- og næseflod, svedudbrud, gåsehud, mavekramper, diare, kulderystelser, påskyndet hjerteaktion samt smerter i muskler og led.

Beroligende- og sovemedicin: Søvnløshed, rastløshed, rysten, hovedpine, appetitløshed

?¿ Spørgsmål og svar

Hvis du har fået morfin gennem bare nogle få uger, vil du kunne opleve abstinenser, når du brat ophører med behandlingen, som da du glemte din medicin. Det første symptom på abstinenser er øgede smerter. De smerter, du får morfin for, vil kunne blusse op, og dertil kan du få nogle influenzalignende smerter i hele kroppen. Måske var det dét, du oplevede. Det er meget ubehageligt, men ikke farligt, og det går over i løbet af 4 til 7 dage.
Du kan opleve abstinenser uanset om din medicin virker på dine smerter eller ej. En langsom nedtrapning over uger eller måneder vil stadig kunne give ubehag efter hver reduktion, men ikke så voldsomt som du oplevede. Til gengæld vil du kunne vurdere om morfin virker på dine smerter, som du ønsker det.

Ja, vi ser desværre meget ofte, at morfins virkning ikke holder sig. Hvis du i ”det uendelige” bliver øget i morfin, vil du ende med at få meget store doser morfin uden særlig god effekt på smerterne og med mange bivirkninger, fordi kroppen tilvænner sig morfinen. Behandlingen er at trappe ned og måske helt ud af morfin.

Der er en særlig skærpet lovgivning omkring vanedannende medicin. Den skal sørge for, at lægerne ikke udskriver for meget medicin til mennesker, der ikke har behov for det. Tag en god snak med din læge om, hvad målet med netop din behandling er.

APPFWU01V