Skip til primært indhold

Morfin

Sjældent en god behandling til kroniske smerter.

Skrevet af: Læge Gitte Handberg

Morfin hører til i kategorien af stærk smertestillende medicin, som kan bruges fx i forbindelse med operationer eller andre akutte tilfælde med svære smerter.

I Danmark anbefales det kun at bruge morfin til svært invaliderende kroniske smerter, og kun af typen depotmorfin (fx Contalgin og Oxycontin), og kun når andre typer af smertestillende er prøvet.

Selv om morfin virker godt lige i begyndelsen, mister det typisk sin effekt som ugerne og månederne går. Og det kan desværre være svært at opdage, at morfinen ikke virker længere.

Alligevel bruger vi i Danmark oftere morfin til kroniske smerter end de fleste andre nordiske lande. Det er en af grundende til, at der er kommet en skærpet lovgivning i Danmark, når det gælder udskrivning af morfin præparater.


Bivirkninger til morfin

Morfin har desværre en del bivirkninger. De hyppigste er træthed, svimmelhed, svedtendens, mundtørhed, kvalme, forstoppelse og nedsat sexlyst. De fleste bivirkninger varer ved, så længe du tager medicinen, og forsvinder igen, når du holder op med at tage morfinen.

Når man har fået morfin i lang tid, kan det være svært at vide, om man har bivirkninger. De kan være blevet en del af hverdagen, og det er svært at huske, hvordan man havde det før morfinbehandlingen. Det, vi ofte hører fra mennesker, der trapper ned eller ud af deres morfin, er, at de vågner mere op, kan tænke og huske bedre, og er mindre trætte.

Er du i behandling med morfin?

Er du allerede i behandling med morfin og er i tvivl om, hvorvidt det virker, så tal med din læge om at forsøge nedtrapning. Den bedste måde at finde ud af om din behandling er god, er ved at give dig lidt mindre morfin i en periode og se, om du så får flere smerter. 

Hvis du, 4 til 6 uger efter at du er gået ned i dosis, stadig har mere ondt end sædvanligt, er det tegn på at din morfin har virket på dine smerter. Og så kan du sammen med din læge overveje at genoptage behandlingen. Måske kan du så efter 6 til 12 måneder prøve at trappe ned igen og på den måde hele tiden holde øje med, om din behandling stadig virker.

Overvejer du behandling med morfin?

Hvis du har stærke invaliderende kroniske smerter, kan du tale med din læge, om du er en af de få, hvor det kan være en mulighed at prøve morfin. Hvis I enes om at forsøge lindring af dine smerter med morfin, er det vigtigt samtidig at aftale en tæt kontakt til hinanden. Efter 1 til 2 uger bør I tage stilling til, om behandlingen skal fortsætte. Du bør have en halvering af dine smerter for at behandlingen er effektiv. Og læg mærke til, om du har så mange bivirkninger, at de overskygger virkningen.

Hvis ikke der er en god virkning og en god balance mellem virkning og bivirkninger, bør du trappe ud af behandlingen igen.

  Det ved smerteeksperterne

Morfin virker smertelindrende, særligt på akutte smerter som efter en operation, eller hvis man er kommet alvorligt til skade. Det er der mange studier, der har vist.

Morfin virker dog ikke særlig godt på kroniske smerter, når man sammenligner med placebo. 
Fordi der er så mange ulemper ved langtidsbehandling, som fx tilvænning og risiko for afhængighed, så anbefales det at prøve alle andre behandlingsmuligheder før man overvejer morfin behandling. 

Både i Danmark og internationalt anbefales morfin derfor IKKE til kroniske smerter.

?¿ Spørgsmål og svar

Det er meget forståeligt, at du engang i mellem føler behov for at tage ekstra morfin for at kunne være med til noget mere. Desværre giver det ofte bagslag, da du så ikke mærker din krops grænser og nemt kommer til at overbelaste dig selv. 
Desuden giver det flere bivirkninger og ubehag, når du på den måde øger din medicin; fx mere træthed og svedeture. Hvis du tager mere medicin for andres skyld, familien eller din arbejdsgiver, så overvej at sige til dig selv og dem: Hverken de eller jeg får god effekt af at tage mere medicin.

Det er ikke nogen god ide at tage morfin i ny og næ til kroniske smerter. Hvis du tager almindelig morfin, varer effekten typisk 3 til 4 timer, så har man smerterne tilbage igen på det sædvanlige niveau. Eller du får flere smerter. Når mængden af morfin i hjernen falder, udløser det abstinenser. Abstinenser kan give flere smerter, svedeture og generelt ubehag

Det afhænger af, om du får depot eller korttidsvirkende. På korttidsvirkende morfin må du ikke køre bil i 8 timer efter, du har taget din medicin. På depotmorfin må du køre bil, når du har vænnet dig til at tage det, og føler dig i stand til det. Du skal dog være opmærksom på, at der findes en øvre grænse for, hvor høj en dosis du må køre bil på. 

Ja. Det er en af de hyppigste bivirkninger. Det er vigtigt at opdage det og gøre noget ved det. Du skal sørge for at du drikker nok væske, spiser fiberrigt og bevæger dig mest muligt. Men det kan også være nødvendigt at bruge håndkøbsmedicin (Magnesia eller Laxoberal) mod forstoppelsen.

De fleste tager ikke fysisk skade, selv efter lang tids brug af morfinstoffer. Der findes dog sjældne tilfælde, hvor der kan ske en varig skade på hormonproduktionen. Det kan både ramme kønshormonerne (østrogen og testosteron) og binyrebark hormonet (cortisol). Men der er andre bekymringer omkring langtidsbrug af morfin. Når du har taget morfin gennem måneder og år, vil effekten aftage, men bivirkningerne vil fortsat være der. Bivirkningerne kan være kommet, uden at du lægger mærke til det, og du opfatter en hverdag med bivirkninger som noget normalt. Hvis du reducerer i din morfindosis, vil du opleve, at du tænker mere klart, er friskere i krop og sind og at du får mere overskud.

APPFWU02V