Skip til primært indhold

Ny migrænemedicin

”Migræne-mirakel” og ”Migrænepatienter får livet tilbage”. Det var store ord der ledsagede lanceringen af den nye medicin til forebyggelse af migræne i foråret 2019. Og det var også en stor nyhed. Forskning i hvorfor migræne opstår, har gjort forskere så kloge på denne sygdom, at de for første gang har produceret et lægemiddel specifikt til migræne.

Skrevet af: Læge Laila Bendix

Migræneforskere gjorde for år tilbage den opdagelse, at der var et højt indhold af et særligt stof – CGRP – i blodet hos mennesker, der havde et migræneanfald. Da forskerne derefter viste, at man kunne udløse migræneanfald ved at give stoffet som indsprøjtning, blev de overbevist om, at CGRP har en central rolle i udviklingen af migræneanfald.

Næste skridt var at undersøge, om man kunne blokere for CGRP og dermed forebygge migræneanfald. Det virkede i modeller. Og så begyndte et kapløb mellem flere forskellige medicinalfirmaer. De øjnede hurtigt, at der var mange penge i at udvikle den første effektive medicin mod migræne, der er en meget hyppig og invaliderende sygdom.

Det har været en lang proces, men i løbet af 2018 og 2019 kom intet mindre end fire medicinalvirksomheder med deres bud på en behandling. Og resultaterne er lovende.

For de enkelte, der bliver migrænefri på den nye behandling, er det virkelig et mirakel. For andre er det en hjælp, fordi de får lidt færre dage med migræne. Desværre er der aldrig nogen medicin, der virker på alle, og desværre er der også mange, der ikke har gavn af den nye behandling.

For alle med migræne er det dog en god nyhed, når forskningen rykker sig. Og at forskerne langsomt bliver klogere på at forstå migræne, og hvorfor den opstår. Det giver håb for bedre behandling, både for flere med migræne, men også for mennesker med andre smertesygdomme.

  Det ved smerteeksperterne

Den nye migrænebehandling blokerer for et særligt signalstof i hjernen, calcitonin gen-relateret peptid (CGRP).

De studier der er udført efter gældende principper viser, at behandlingen er effektiv hos patienter med hyppig migræne.

Data fra forsøgene viser:

  • at behandlingen i gennemsnit nedsætter antallet af månedlige migrænedage med cirka 2 dage i forhold til en kontrolgruppe
  • at ca. halvdelen af patienterne oplever en halvering i antallet af migrænedage, mens behandlingen er uhyre effektiv i en mindre gruppe patienter, som ser ud til at blive helt fri for migræne.
     

Der er for nuværende fire lægemidler udviklet efter disse principper

Erenumab – Aimovig
(Novartis/AMGEN) blev godkendt af medicinrådet i Danmark i foråret 2019

Fremanezumab – Ajovy (TEVA)
blev godkendt i Danmark i efteråret 2019

Galcanezumab – Emgality (Eli Lilly)
blev godkendt i Danmark i efteråret 2020

Eptinezumab (Alder)
– er i efteråret 2020 ikke godkendt i Danmark

 

?¿ Spørgsmål og svar

De nye lægemidler gives alle i form af en indsprøjtning i maveskindet. Første gang får du som regel hjælp fra personale, men herefter kan du lære at gøre det selv. Indsprøjtningerne skal kun tages én gang hver 4-12 uge.

Medicinen har indtil nu vist få bivirkninger. Det mest almindelige er lidt kløe fra det sted, du stikker dig, og så kan forstoppelse være et stort problem. Da stofferne er helt nye, kender man endnu ikke langtidseffekterne, og ved derfor heller ikke, om der kan være sjældne, måske alvorlige bivirkninger. Man har dog fulgt patienter i op til 64 uger, uden at der har været alvorlige bivirkninger.

De nye CGRP-antistoffer er ikke testet hos gravide. Derfor ved vi ikke, om der er en risiko for fosteret. Ud fra et forsigtighedsprincip bør stofferne derfor ikke anvendes under graviditet, eller hvis man planlægger graviditet.

Den nye medicin er meget dyr, og vi ved endnu ikke, hvor godt den virker i forhold til mere gængs behandling. Derfor har Medicinrådet indtil videre bestemt, at behandlingen kun skal tilbydes til dem, der har kronisk migræne. Det vil sige, at man skal have migræne 15 dage eller mere om måneden.

APPFWU01V