Hovedpine på grund af smertestillende piller
Det begyndte med smerter i skulderen, som varede ved i måneder. Lægen udskrev først Panodil, og senere også Ipren og Dolol. Det hjalp på smerterne i skulderen. Og så kom hovedpinen stille og roligt snigende. Indtil den dag hvor det faktisk var hovedpinen, der tog al energi og overskud.
Skrevet af: Læge Laila Bendix
Den historie hører vi desværre alt for tit. At en rimelig behandling af smerter fra muskler og led desværre giver hovedpine som bivirkning. Vi kalder det medicinoverforbrugshovedpine (MOH), altså at hovedpinen er kommet af hyppig og langvarig brug af almindelige smertestillende piller.
Medicin kender desværre ikke forskel. Så du kan også have taget de smertestillende piller pga. en migræne eller spændingshovedpine og så opleve, at din hovedpine over tid ændrer sig til at være til stede nærmest hele tiden og mindre karakteristisk end før.
MOH er en af grundene til, hvorfor smertestillende sjældent er løsningen til kroniske smerter, læs mere i artiklen:
Morfin er sjældent god behandling til kroniske smerter.
Det kan være rigtig svært at opdage, at man har udviklet hovedpine på grund af medicinen. Den kommer nemlig snigende. Har du mistanken, kan det være en god ide at tale med din læge om, hvordan du kan undgå den smertestillende medicin.
Når I beslutter jer for, at du skal holde pause med din smertestillende medicin, er det godt at være forberedt. Du skal bl.a. vide, at hovedpinen kan blive værre de første par uger. Måske kan du lave en plan for, hvordan du kommer igennem de første uger. Måske kan du finde hjælp i vores værktøjskasse.
Det er også godt at få aftalt, hvad der skal ske på den længere bane. Er der andre typer medicin eller behandling, der er bedre?
Se i artiklen: Anbefalet smertestillende medicin til kroniske smerter, hvilken medicin der er anbefalet til kroniske smerter.
De bedste råd til at undgå medicinoverforbrugshovedpine:
- Få stillet den rigtige diagnose på din hovedpine
- Forebyg hovedpine fremfor at behandle
- Brug en kalender til at registrere både hovedpine og medicinforbrug
- Tag højst smertestillende medicin 2 dage om ugen
Det ved smerteeksperterne
Medicinoverforbrugshovedpine (MOH) forekommer hos op mod 2 % af alle voksne danskere. Det er altså et stort og desværre overset problem.
MOH kan udvikle sig ved brug af alle typer af smertestillende midler.
- Paracetamol (fx Panodil, Pamol, Pinex)
- Gigtmidler (fx Ipren, Brufen)
- Morfinpræparater (fx Dolol, Tramadol)
- Kombinationspræparater med kodein og koffein (fx Treo, Kodipar)
- Migrænemedicin (triptaner)
Man er hovedsageligt i risiko for at udvikle MOH hvis:
- Man har en hovedpinesygdom (migræne og spændingshovedpine)
- Man indtager smertestillende medicin hyppigt over flere måneder (minimum tre måneder)
- Man indtager morfin, kombinations- og migrænepræparater mere end 9 dage pr måned
- Man indtager paracetamol eller gigtmidler mere end 14 dage pr måned
- Man indtager flere typer af disse smertestillende mere end 9 dage pr måned
?¿ Spørgsmål og svar
Det er næsten ikke til at holde ud at tænke på, at det eneste der hjælper, faktisk kan gøre problemet værre. Og sådan er det desværre nogle gange. Vi vil anbefale, at du forsøger at blive så fortrolig med din migræne som muligt. Hvad udløser den, hvad gør den værre. Hvornår er det hensigtsmæssigt at tage Treo, og hvornår kan det undværes. Du skal forsøge at holde det på 2-3 dage pr uge. Og så tage en snak med din læge, om du evt. kan få noget forebyggende medicin for din migræne.
Det gør desværre ikke forskel på risikoen for at få medicinoverforbrugshovedpine, om du tager medicinen for rygsmerter eller hovedpine. Når din læge har udelukket alvorlige grunde til din hovedpine, er det helt rigtigt at overveje, om det kan være din medicin.
Hvis du har kroniske rygsmerter, er Panodil og Tramadol sjældent den bedste medicin. Vi vil i stedet foreslå, at du taler med din læge om den anbefalede behandling til kroniske smerter. Den kan du læse mere om i artiklen: Anbefalet smertestillende medicin til kroniske smerter