Skip til primært indhold

Graviditet og kroniske smerter

Tag hensyn til dig selv og dit ufødte barn.

Skrevet af: Læge Karin Due Bruun

Hvis du har kroniske smerter og overvejer at blive gravid – eller allerede er det – har du brug for at tage særlige hensyn for at være så godt forberedt og tryg i din graviditet som muligt.

Det er vores erfaring, at mange kvinder med kroniske smerter kan opleve, at en graviditet kan påvirke deres smerter positivt. Desværre er der også nogen der kan opleve en forværring. Man kan ikke på forhånd vide, hvordan det vil gå. Men vi ved, at tryghed i graviditeten kan have en positiv indvirkning på sine smerter.

Hvis du tager smertestillende medicin:

Af hensyn til fosteret skal du tage så lidt smertemedicin som muligt. Men samtidig skal du kunne fungere i din hverdag. Det betyder, at du måske vil opleve et svært dilemma – dilemmaet mellem hensynet til dit barn og hensynet til dig selv. Det dilemma behøver du ikke stå alene med. Du kan begynde med at tale med din egen læge. Din egen læge kan ved behov søge rådgivning enten ved et Smertecenter eller ved Klinisk Farmakologisk afdeling. Målet er, at din medicin bliver justeret, så du trygt kan gå i gang med at forsøge at blive gravid. 

Det kan du gøre

En graviditet og især den efterfølgende barselsperiode sætter ekstra krav til, hvordan du håndterer dine smerter. Du kan finde inspiration til god smertehåndtering her.

Hvis du er usikker på om du kan håndtere dine smerter, kan du tale med din læge om at blive henvist til et Smertecenter, så du kan være på forkant med de udfordringer der kan opstå.

Hvis du er blevet gravid, skal du i stedet henvises til et Familieambulatorie. Her er der mulighed for at få en tættere opfølgning, så du kan føle dig så tryg som muligt i graviditeten. Hvis der er behov for rådgivning fra et Smertecenter, kan Familieambulatoriet formidle kontakten. 

 

  Det ved smerteeksperterne

Om smertestillende medicin og graviditet

Forskere er i færd med at finde ud af, hvordan smertestillende medicin kan påvirke et foster på kort og lang sigt. Men desværre ved vi ikke nok endnu. Det er derfor, vi bruger forsigtighedsprincippet: Så lidt smertestillende medicin som muligt. Det bedste vi kan anbefale er derfor, at kvinder med kroniske smerter og graviditetsønske – sammen med fagpersoner – planlægger og forbereder deres graviditet ud fra deres individuelle behov.

?¿ Spørgsmål og svar

Vi kan i høj grad genkende dine overvejelser. En tidligere patient på Smertecenteret vil gerne svare på dit spørgsmål: Jeg havde det præcis som dig, inden jeg blev gravid. Kan du tale med nogen om det? Jeg talte meget med min mand og min mor og kunne mærke, at de forstod mig, og at jeg kunne trække på dem, når barnet var født. Deres støtte gav mig mod på at blive gravid.

Ja, det kan du. Men det vil være en god ide at se om det er muligt at trappe ud af Metadon inden du bliver gravid. Det kan du få hjælp til på et Smertecenter. Hvis det ikke lykkedes at trappe ud, skal din læge henvise dig til Familieambulatoriet. Her vil du og fosteret blive fulgt tæt under graviditeten. Desuden vil fødslen blive planlagt grundigt, så barnet kan blive observeret for abstinenser efter fødslen.

Stress og uro kan i sig selv forværre smerter. Det kan hjælpe på uroen, hvis du ved, hvad du skal gøre, hvis nye smerter skulle støde til. Har du mulighed for at lave en handleplan med din læge eller jordemor?

Din fødsel skal forberedes, så jordemor og læge er opmærksomme på din situation. Har du mulighed for at tale fødslen igennem med en af dem og aftale, hvad der skal ske, hvis smerterne bliver for voldsomme?

For dig kan en god graviditet betyde, at du får smertestillende medicin. Kan du slutte fred med, at du må gennemføre på dine betingelser og muligheder?

Du skal vide, at i langt, langt de fleste tilfælde kommer der fine børn ud af graviditeter som din. Har du talt med nogen om dine tanker? Både sundhedsplejersken og lægen vil følge dit barns udvikling tæt og her er der god mulighed for at stille spørgsmål hvis du bekymrer dig om noget. 

Det skal en læge vurdere ud fra, hvad du tager af medicin. Tal med din egen læge.

  Andre deler deres erfaringer

 

"Omkring syvende måned begyndte jeg at bede min mand og min mor mere om hjælp. Det var især praktiske ting, de kunne hjælpe mig med. Hvis jeg skulle give et råd, er det: Bed om hjælp, når du trænger til den.

Det skulle jeg selv have været bedre til. Men det er svært!"

APPFWU01V